Dürer-inspirerat
(2011-03-16)


bild

Det här är vad jag kallar min "Swiss kleid", den är delvis inspirerad av schweisiska teckningar/illustrationer från sekelskiften 1400-1500 och från tidiga Dürer-teckningar. Den består av en skjorta med smockad front (smocken är sydd i svart silke i enkelt Honeycombe weave). Själva kjorteln har ett fyrdelat, v-ringat liv med snörning fram och en kjol sydd i fyra våder. Huvudbonaden består dels av en grön frans i yllegarn och en röd liten luva med fransad tofs.

Utmanande påsar


bild

Jag fick ihop en ny bälteväska, som består av en större påse, sydd i fyra päronformade delar, och där det på varje del är fastsytt en liten påse. Många små fack för allt man vill släpa med sig, med andra ord. Väskan är sydd i en liten restbit av mörkblått kläde och jag valde gröna snoddar för att få lite kontrasteffekt. Snoddarna pryds av benpärlor på de små sidopåsarna och av metallpärlor och garntofsar på den stora.

Dürers bältesväska


bild

En liten utmaning mellan vänner fick mig att prova på att sy en något mer avancerad bältesväska, den blev inte riktigt som jag tänkt men ändå. Då finns det utrymme för förbättringar. Jag har utgått från en modell som man ser på Dürer-teckningar.

Schweizisk dräkt


bild

En liten glimt av den nya dräkt jag färdigställde till Inbördeskriget i helgen. Klänningen är djupt v-ringad och frontsnörd och ärmarna är öppna från strax ovanför armbågen. Under en smockad skjorta (smockningen gjord i svart silke i Honeycoomb weave). Den veckade huvudduken sydde jag i somras och under hösten har jag lyckats väva en frans i bandgrind med grönt ullgarn.

Hieronymos Bosch-hatten


bild

Förlagan till senaste hatten.

Hieronymos Bosch-hatten


bild

Då jag just har sytt klart den senaste hatten, inspirerad av Hieronymos Bosch målning Trollkarlen, måste jag förstås lägga upp lite bilder. Först kommer originalet och sedan min egna tolkning. Jag har sytt den som en pillerburks-hatt med dubbelt brätte och satt i en påfågelfjäder. Jag tror egentligen att hatten på målningen är en filtad hatt och inte en sydd hatt, men jag måste bara prova.

Veckad huvudduk med virat band


bild

När jag sytt färdigt måste det ju provas, även om det är mitt i natten... och dokumenteras förstås!

Solen i ögonen


bild

Ja, det var en solig dag och inte de bästa förutsättningar för att ta en bra bild, men klänning och huvudbonad syns i alla fall.

Jag fick även ihop en ny veckad huvudduk och ett haklin som lindas runt hela kalaset... Den veckade duken har jag även använt ovanpå vulsten (den svampliknande saken) som jag bär till den blå klänningen.

Nya hattar och huvudbonader


bild

Till medeltidsveckan lyckades jag få ihop lite nya huvudbonader i alla fall. Och ibland hittar man förlagan till en dräkt efter att ha sytt den... Eller vad säger ni om likheten mellan den här damen och jag i min blå klänning, som äntligen fick de svarta kantband den skulle ha haft från början? Jag måste bara göra något radikalt åt knäppningen, de hakar och hyskar jag använt fungerar inte...

Fodrad hatt


bild

Häromkvällen sydde jag på pin kiv en liten barnhatt med uppvikta fodrade brätten, fyrdelad som de andra. Fodret täcker bara brätten och en liten marginal inne i hatten och hatten är sydd i stadigt rött kläde, fodret i en tunnare brun kypert.

Silkesbroderi


bild

I detta nu sitter jag med en liten bägare amarettolikör och firar att monsterbroderiet i silke, svart på svart linne, äntligen är färdigställt. Och med en hel del tid till godo till deadline, vilket är Medeltidsveckan, då alla bidrag i denna broderiutmaning (att brodera sin SCA-grupps vapen) ska ställas ut. Mitt broderi är Styringheims snurra med tre djurhuvuden, broderat i vitt silke i klyvsöm och bakgrunden är broderad i svart silke i atlassöm.

Mera hattmakande


bild

Nu sitter jag och knåpar ihop en ny huvudbonad till maken, också med ett Dürer-porträtt som förlaga. Grunden är den samma som i min gröna hatt, men denna är utan brätten. Enkel fyrdelad modell ā la strykjärnsmössa. Bild kommer imorgon på det färdiga resultatet...

bild

Förebilden för min hatt ser ut så här, ett flickporträtt av Albrecht Dürer. Hatten är charmigt ojämn och slarvig, något som hon har slängt på sig i största hast utan att tänka för mycket på saken, känns det som. Nu ska jag bara ordna en klänning som matchar...

The mad hatter


bild

Jag har under den senaste veckan, med god hjälp av Therese, börjat experimentera med hattar. Här är mitt första försök till en tysk femtonhundratalshatt.

Kick-off


bild

Vi vädrade medeltidsstassen på Medeltidsveckans kick-off. Själv tog jag fram den blå tyska 1500-talsdräkten med smockad skjorta som jag stressydde inför Styringheims Gourmet-fest i vintras. Den fungerar hyfsat med det ska fixas lite med sömmar och detaljer vid tillfälle. Alvin fick dagen till ära nya gula byxor.

bild

Maken fick nöja sig med gamla trasor... mörkblå knapprock med brickbandskanter och röda yllehosor och hätta. Lillpysen bär storebrors gamla sommarmössa och ett, ska vi säga, försök till medeltida dräkt... Och pappas nya halssmycke (åldermanskedjan för Medeltidsgillet på Gotland) smakade bra!

goffrering


bild

gg


direktlänk till denna sida: http://www.renika.se/ny/index.asp?id=18